Előkészületek és az ideális sütési idő
A csirkesütés alfája, hogy beszerzünk egy ideális csirkét. Ennek legjobb módja, ha a piacon, a "Csirkésnéninél" vásárolunk. (A "Csirkésnénit" Anyukám nevezte el "Csirkésnéninek", de valószínűleg nem ez az erdeti neve, bár a mai világban semmit sem lehet kizárni...). A néni saját maga által nevelt csirkéket árul a piacon, amelyek sokkal szebbek azoknál, mint amiket a hentesnél lehet kapni. Ezek a csirkék boldogan szaladgáltak a szabadban, nem úgy mint a csirkegyárban nevelkedő társaik, akik depresszióban élték le rövid éltüket. Boldog csirkét vásárolni azért fontos, mert a kedvező állattartás jelentősen befolyásolja a hús minőségét. Jamie Oliver, sztárszakács szerint is olyan hús kell vásárolni, amely humánus állattartásból származik.
Ha már megvásároltuk az ideális pipit, akkor nekiállhatunk a sütésnek! Az egyik legfontosabb felmerülő kérdés, hogy hány fokon és mennyi ideig kell sütni. Stahl Judit Enni jó című kötetében azt írja, hogy a csirke sütési ideje 50 dekánként 20 perc, amihez még plusz 30 percet hozzá kell adni. Ez azt jelenti, hogy ha például a csirke 1 kilós, akkor abban az 50 dkg kétszer van meg, azaz a sütési idő 2 x 20 + 30 = 70 perc. A könyv szerint előre melegített sütőben 200 fokon kell sütni. Ez némileg eltér Jamie Oliver tanácsától, aki a Karácsonyi receptek című könyvében azt írja, hogy egy 1-1,5 kg súlyú csirkét 180 fokon, 1 óra 15 perc és 1 óra 30 perc közötti ideig kell sütni. A két könyv tehát hasonló sütési időt, de eltérő hőfokot ír.
Számomra Stáhl Judit pontos matematikai képlete szimpatikusabb, de a sütési idő a csirke súlyán és a hőfokon kívül több más dologtól is függ: számít, hogy milyen maga a sütő, vagy milyen magas az az edény, amiben sütünk, de azzal is számolnunk kell, hogy egyszerre egy vagy több dolgot sütünk-e a sütőben.
Következtetés: ahhoz, hogy tökéletes csirkét süssünk, szükség van jó tanácsokra, de a saját tapasztalatok is ugyan olyan fontosak. Vagyis süssél sokszor csirkét, és majd kitapasztalod!
A következő bejegyzésben a csirke fűszerezésével jelentkezem, a későbbiekben pedig téma lesz még:
- A sült csirke a fúziós konyhában
- A sült csirke, mint desszert
- Sült csirke a művészetekben